Urban

Urban betekent letterlijk ‘stads’ en is de verzamelnaam voor verschillende danstechnieken die op straat zijn ontstaan. Onder urban vallen stijlen zoals hiphop, streetdance, breakdance en vogue. Het bijzondere van de urban dansstijlen is dat ‘freestyle’ in plaats van choreografieën de basis is. Hierdoor ontstaan er in rap tempo nieuwe interessante stijlen. Danscentrum Utrecht biedt diverse urban cursussen voor kinderen, tieners en volwassenen.

K-pop
K-pop is de afkorting voor Koreaanse popmuziek. Het is een muziekgenre uit Zuid-Korea en bestaat uit een mix van o.a. rap, hiphop en popmuziek. Behalve muziek en de bijbehorende dansstijl is K-pop een wereldwijde subcultuur, die je steeds vaker in Nederland tegenkomt. Dit seizoen biedt DCU na de workshops in juni de eerste K-pop cursus in Utrecht.

In de lessen komen oefeningen voor vanuit verschillende dansstijlen zoals bijvoorbeeld hiphop, popping en waacking. Door deze techniek te oefenen, leer je de K-pop choreografieën perfect uit te voeren met de juiste techniek. De stijl is stoer, explosief, sexy en grappig tegelijk.

DCU heeft een mooie en bijzondere samenwerking kunnen opzetten met Alyah Westra en het K-pop gezelschap Zhang Kuang. Alyah is een gediplomeerd danseres, afgestudeerd in de urban dansstijlen aan het Creative college in Utrecht, met een grote passie voor K-pop. Het eerste uur geeft zij K-pop les. Aansluitend geeft Zhang Kuang een K-pop training gericht op het werken in groepen en het gezamenlijk uitvoeren van de diverse dansen.

Urban Mix
In de les urban mix maak je kennis met allerlei stijlen uit de hiphopscene. Op de beats van de muziek van nu leer je verschillende technieken. Je ontwikkelt je ritmegevoel en leert de bounce die de basis is van hiphop. Je maakt kennis met de staccato hiphopbewegingen, de smooth flow, de six step en nog veel meer. Ook house, vogue en het zelf creëren van moves komen aan bod.

Breakdance
Leren hoe je de top-rock, de Indian step of een headstand doet? Breakdance of break maakt deel uit van de hele urbancultuur. De dansstijl is ontstaan in de jaren ’70 van de vorige eeuw in The Bronx, New York in de latino- en zwarte gemeenschap. In deze danstraining ontwikkel je kracht en muzikaliteit. Je leert coole moves en acrobatische bewegingen. Een goede technische basis combineer je met een steeds beter ritmegevoel zodat jij je eigen stijl kunt ontwikkelen en leert te ‘freestylen’. Deze les is voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Hiphop
In deze stijl vertel je altijd een verhaal met je dans. Je danst op de woorden in de muziek én op de beat. De techniek die in de lessen gebruikt wordt, komt voort uit meerdere urban stijlen. De bewegingen in hiphop zijn meestal meer vloeiend en verhalend dan in andere urban stijlen. Je werkt aan flow, muzikaliteit en dynamiek. Enige ervaring in een urban stijl is nodig voor deze cursus. Deze les is voor iedereen van 15 jaar en ouder.

Urban Contemporary
In deze cursus wordt de moderne danstechniek gecombineerd met elementen uit de hiphop. Strak en ‘on the beat’ bewegen gaan samen met flow, adem en verlenging. Je wordt uitgedaagd jouw beleving van de muziek uit te drukken in dans. Naast dynamische choreografieën werk je aan je techniek en je gevoel voor improvisatie. Een energieke cursus met veel diversiteit en uitdaging.

Vogue
'Voguing' is ontstaan vanuit de lhbti+ ‘ballroomcultuur' in New York gedurende de jaren '60 van de vorige eeuw. De 'ballroom way-of-living' verschafte queer latino- en zwarte dansers een veilige omgeving waarin ze zich vrij konden uiten. Zo ontstond 'vogue', een mix van verschillende kunstvormen en culturen, van Afrikaanse dans, moderne dans tot breakdance. Door de jaren heen heeft 'voguing' zich ontwikkeld in drie verschillende stijlen:
- pop dip & spin (of ook wel de 'old way')
- new way
- vogue fem
In deze cursus leer je de basis van deze performancestijlen. Je werkt aan je voguetechniek, je presentatie, muzikaliteit en natuurlijk je freestyletalent. Deze les is voor iedereen vanaf 16 jaar.

Algemeen

Danscentrum Utrecht

Mgr. van de Weteringstraat 13a
3581 EA Utrecht
info@dcu.nl
Tel: 030-234 20 11
(ma t/m vr 16.00-18.00 uur)

Locatie Utrecht Oost

Studio Monseigneur

Mgr. van de Weteringstraat 13a
3581 EA Utrecht
Danszaal

Locatie Utrecht Centrum

Studio Domplein

Domplein 4
3512 JC Utrecht
Zaal 0.19 en 0.20
Torenzaal

Locatie Utrecht Leidsche Rijn

Studio Cultuurcampus

Burchtpoort 5
3452 MD Utrecht
Zaal 0.6 en 0.7

IBAN: NL36 INGB 0005 4597 93
BIC: INGBNL2A
Copyright © 2021 DCU
Alle rechten voorbehouden