Urban

Urban betekent letterlijk ‘stads’ en is de verzamelnaam voor verschillende danstechnieken die op straat zijn ontstaan. Onder Urban vallen stijlen zoals Hiphop, Streetdance, Breakdance en Vogue. Het bijzondere van de Urban dansstijlen is dat ‘freestyle’ in plaats van choreografieën de basis is. Hierdoor ontstaan er in rap tempo nieuwe interessante stijlen. Danscentrum Utrecht biedt diverse Urban cursussen voor kinderen, tieners en volwassenen.

Urban Mix
In de Urban mix maak je kennis met allerlei stijlen uit de urban/hiphop scene. Op coole beats van de muziek van nu leer je verschillende technieken. Je ontwikkelt je ritmegevoel en leert de bounce die de basis is van Hiphop. Je maakt kennis met de staccato Hiphop bewegingen, de smooth flow, de six step en nog veel meer. Ook house, vogue en het zelf creëren van moves komen aan bod.

Breakdance
Leren hoe je de top-rock, de Indian step of een headstand doet? Breakdance of break maakt deel uit van de hele urban/hiphop cultuur. De dansstijl is ontstaan in de jaren ’70 van de vorige eeuw in The Bronx, New York in de Latino en zwarte gemeenschap. In deze danstraining ontwikkel je kracht en muzikaliteit. Je leert coole moves en acrobatische bewegingen. Een goeie technische basis combineer je met een steeds beter ritmegevoel zodat jij je eigen stijl kunt ontwikkelen en leert te ‘freestylen’.

Hiphop Lyrical
In deze stijl vertel je altijd een verhaal met je dans. Je danst op de woorden in de muziek én op de beat. De techniek die in de lessen gebruikt wordt, komt voort uit meerdere Urban stijlen. De bewegingen in Hiphop Lyrical zijn meestal meer vloeiend en verhalend dan in andere Urban stijlen. Je werkt aan flow, muzikaliteit en dynamiek. Enige ervaring in een Urban stijl is nodig voor deze cursus.

Urban Contemporary
In deze cursus wordt de Moderne danstechniek gecombineerd met elementen uit de Hiphop. Strak en ‘on the beat’ bewegen gaan samen met flow, adem en verlenging. Je wordt uitgedaagd jouw beleving van de muziek uit te drukken in dans. Naast dynamische choreografieën werk je aan je techniek en je gevoel voor improvisatie. Een energieke cursus met veel diversiteit en uitdaging.

Vogue
'Voguing' is ontstaan vanuit de LHBTQ+ ‘Ballroom’ cultuur in New York gedurende de jaren '60 van de vorige eeuw. De 'Ballroom way-of-living' verschafte zwarte en latino LHBTQ+ dansers een veilige omgeving waarin ze zich vrij konden uiten. Zo ontstond 'Vogue', een mix van verschillende kunstvormen en culturen, van Afrikaanse dans, moderne dans tot breakdance. Door de jaren heen heeft 'Voguing' zich ontwikkeld in 3 verschillende stijlen:
- Pop Dip & Spin (of ook wel de Old Way)
- New Way
- Vogue Fem
In deze cursus leer je de basis van deze performance stijlen. Je werkt aan je Vogue-techniek, je presentatie, muzikaliteit en natuurlijk je freestyle talent. Deze les is voor iedereen vanaf 16 jaar.

History of dance - in theory and action (and music) – (start wanneer de corona beperkingen voorbij zijn)
Deze cursus gaat over de geschiedenis van dans van 1400 tot nu. Verschillende docenten vertellen over de dansontwikkelingen in de loop van de eeuwen en laten je dansend ervaren hoe men vroeger danste. Je maakt kennis met de traditionele Afrikaanse dansen, de hofdansen, het begin van klassiek ballet, verschillende volksdansen, jazz, modern, contemporary en verschillende urban stijlen. Afhankelijk van de docent wordt er in de les Nederlands en/of Engels gesproken.

De docenten (onder voorbehoud): Alfredo Fernandez, Isis van Gemert, John Kayongo, Michael Lubbers, Miquel Kapel en Wijnand Karel.

Algemeen

Mgr. van de Weteringstraat 13a
3581 EA Utrecht
E-mail: info@dcu.nl
IBAN: NL36 INGB 0005 4597 93
BIC: INGBNL2A

Locatie Utrecht Oost

Studio Monseigneur

Mgr. van de Weteringstraat 13a
3581 EA Utrecht
Danszaal

Locatie Utrecht Centrum

Studio Domplein

Domplein 4
3512 JC Utrecht
Zaal 0.19 en 0.20
Torenzaal

Locatie Utrecht Leidsche Rijn

Studio Cultuurcampus

Burchtpoort 5
3452 MD Utrecht
Zaal 0.6 en 0.7

Copyright © 2021 DCU
Alle rechten voorbehouden