Klassiek ballet

De klassiek ballettechniek is een uitstekende basis voor de danser. Het is een dansdiscipline waarbij je je lichaam leert beheersen en er goed op je houding wordt gelet. De lessen volgen een lange traditie van gestructureerde training voor het versterken van je core, het verbeteren van je balans en je flexibiliteit.
Een van de belangrijkste kenmerken van klassiek ballet is het ‘uitdraaien’ van voeten en benen vanuit de heupen. In de lessen wordt er gewerkt aan deze basistechniek. Verder is er aandacht voor het gebruiken van de buikspieren, lenigheid en muzikaliteit. Vast onderdeel van de les zijn oefeningen aan de ‘barre’. Daarna komen oefeningen in het midden en over de diagonaal in de zaal, waarbij de bewegingen, die je aan de barre hebt geleerd, worden toegepast.

Bij DCU kan je klassiek balletlessen volgen vanaf 8 jaar. In deze lessen werken de kinderen spelenderwijs aan de basisprincipes van de klassieke ballettechniek. Vervolgens kan je als tiener doorgroeien in de lessen met de leeftijdscategorie 12-16 jaar en 16+ lessen.
Voor volwassenen biedt DCU klassiek balletlessen op diverse niveaus: beginners, beginners met ervaring, half gevorderden, gevorderden en vergevorderd/professioneel. Je kan vanaf gevorderd niveau je klassieke balletles combineren met een aparte cursus Spitzen.

Bij DCU wordt ook een cursus gegeven, waarvan de invulling uitgaat van de klassieke ballettechniek. De oefeningen in de cursus Pilates - Floor – Barre zijn gebaseerd op de leer van Boris Knyazev, waarbij het gaat om het opbouwen van kracht om het lichaam te ondersteunen en te versterken om zo de techniek, maar ook beweging in het dagelijks leven, te vergemakkelijken.

Dance from the inside – Beyond style – Elke 3de zaterdag van de maand
This course will offer a somatic exploration leading to improvisation in dance. It is designed as a playful, fun yet insightful way to enter the realm of movement, creativity and imagination. It deals with the way in which the body is organised and how this supports our notion of time and space.

Somatics is a field of research and practice that considers the physical and the mental aspects as interlinked and inseparable. Somatic senses inform the mind about bodily processes and movements in relation to the environment. The mind is ‘simply’ open and attentive, it is not directive it learns from the body.

We will observe the body at different anatomical levels, from the cellular, tissue and organ level to body schemes and regions. Also known as experiential anatomy, these explorations teach you from within about the living, conscious material that is your body. From this intimate sense of connection with the body, we will begin to build a relationship to space, time, music and each other through a variety of dance improvisation assignment. We’ll work individually, in pairs and different formations.

“Movement is not something that we do, movement is what we are” Emilie Conrad.

History of dance - in theory and action (and music) – vanaf 7 november 10 lessen
In this course you will learn about the history of dance from 1400 till now. Stories will be told, dances will be danced. Feel how dance developed during centuries. De voertaal is Engels en Nederlands.

Algemeen

Mgr. van de Weteringstraat 13a
3581 EA Utrecht
Email: info@dcu.nl
Telefoon: 030 - 234 20 11
IBAN: NL36 INGB 0005 4597 93
BIC: INGBNL2A

Locatie Utrecht Oost

Studio Monseigneur

Mgr. van de Weteringstraat 13a
3581 EA Utrecht
Danszaal

Locatie Utrecht Centrum

Studio Domplein

Domplein 4
3512 JC Utrecht
Zaal 0.19 en 0.20
Torenzaal

Locatie Utrecht Leidsche Rijn

Studio Cultuurcampus

Burchtpoort 5
3452 MD Utrecht
Zaal 0.6 en 0.7

Copyright © 2021 DCU
Alle rechten voorbehouden