Klassiek ballet

De klassiek ballettechniek is een uitstekende basis voor de danser. Het is een dansdiscipline waarbij je je lichaam leert beheersen en er goed op je houding wordt gelet. De lessen volgen een lange traditie van gestructureerde training voor het versterken van je core en het verbeteren van je balans en flexibiliteit.

Een van de belangrijkste kenmerken van klassiek ballet is het ‘uitdraaien’ van voeten en benen vanuit de heupen. In de lessen wordt er gewerkt aan deze basistechniek. Verder is er aandacht voor het gebruik van de buikspieren, lenigheid en muzikaliteit. Vast onderdeel van de les zijn oefeningen aan de ‘barre’. Daarna komen oefeningen in het midden en over de diagonaal in de zaal, waarbij de bewegingen, die je aan de barre hebt geleerd, worden toegepast.

Bij DCU kan je klassiek balletlessen volgen vanaf 8 jaar. In deze lessen werken de kinderen spelenderwijs aan de basisprincipes van de klassieke ballettechniek. Vervolgens kan je als tiener doorgroeien in de lessen met de leeftijdscategorie 12-16 jaar en onze 16+ lessen.

Voor volwassenen biedt DCU klassiek balletlessen op diverse niveaus: beginners, beginners met ervaring, half gevorderden, gevorderden en vergevorderd/professioneel. Vanaf gevorderd niveau kan je je klassieke balletles combineren met een aparte cursus Spitzen.

Bij DCU wordt ook een cursus gegeven, waarvan de invulling uitgaat van de klassieke ballettechniek. De oefeningen in de cursus Pilates - Floor – Barre zijn gebaseerd op de leer van Boris Knyazev, waarbij het gaat om het opbouwen van kracht om het lichaam te ondersteunen en te versterken om zo de techniek, maar ook beweging in het dagelijks leven, te vergemakkelijken.

Dance from the inside – Beyond style – Elke 3de zaterdag van de maand
In deze cursus gaat het om een somatische verkenning van het lichaam door middel van geïmproviseerde dans. De Somatica is een specialisme dat de fysieke en mentale gesteldheid van het lichaam als onlosmakelijk met elkaar verbonden beschouwt. We observeren het lichaam op verschillende anatomische niveaus; van het cellulaire, weefsel- en orgaanniveau tot lichaamsschema's en regio's. Deze verkenningen, ook wel ervaringsgerichte anatomie genoemd, leren je van binnenuit over het levende, bewuste materiaal dat jouw lichaam is. Het gaat over de manier waarop het lichaam is georganiseerd en hoe dit ons begrip van tijd en ruimte ondersteunt. Vanuit het intieme gevoel van verbinding met je lichaam geef je door middel van diverse dansimprovisatie opdrachten vorm aan jouw expressie, creativiteit en verbeeldingskracht. We werken individueel, in tweetallen en in verschillende formaties. In deze les wordt Engels en Nederlands gesproken.

"Beweging is niet iets wat we doen, beweging is wat we zijn' Emilie Conrad.

History of dance - in theory and action (and music) – vanaf 7 november 10 lessen
Deze cursus gaat over de geschiedenis van dans van 1400 tot nu. Verschillende docenten vertellen over de dansontwikkelingen in de loop van de eeuwen en laten je dansend ervaren hoe men vroeger danste. Je maakt kennis met de traditionele Afrikaanse dansen, de hofdansen, het begin van klassiek ballet, verschillende volksdansen, jazz, modern, contemporary en verschillende urban stijlen. Afhankelijk van de docent wordt er in de les Nederlands en/of Engels gesproken.

De docenten (onder voorbehoud): Alfredo Fernandez, Isis van Gemert, John Kayongo, Michael Lubbers, Miquel Kapel en Wijnand Karel.

Algemeen

Mgr. van de Weteringstraat 13a
3581 EA Utrecht
Email: info@dcu.nl
Telefoon: 030 - 234 20 11
IBAN: NL36 INGB 0005 4597 93
BIC: INGBNL2A

Locatie Utrecht Oost

Studio Monseigneur

Mgr. van de Weteringstraat 13a
3581 EA Utrecht
Danszaal

Locatie Utrecht Centrum

Studio Domplein

Domplein 4
3512 JC Utrecht
Zaal 0.19 en 0.20
Torenzaal

Locatie Utrecht Leidsche Rijn

Studio Cultuurcampus

Burchtpoort 5
3452 MD Utrecht
Zaal 0.6 en 0.7

Copyright © 2021 DCU
Alle rechten voorbehouden