Workshops / masterclasses

DCU dans horizontaal oud

Dansimprovisatie - Instant improvisation performance
Elke laatste zaterdag van de maand / 11.45 - 13.45 uur / alle niveaus 18+ / Studio MGR / Marlieke Burghouts

In deze twee uur durende workshop onderzoeken we methodes om tot een improvisatie performance te komen. Hoe maak je keuzes tijdens het improviseren om samen tot een voorstelling te komen met wisselende dynamiek, duidelijke onderlinge relaties en een sterke spanningsboog? Dit onderzoeken wij door middel van oefeningen, aanwijzingen en het delen van ieders ontdekkingen.

Workshop data: 28 januari, 25 februari, 25 maart, 29 april, 27 mei en 24 juni.
Je schrijft je in per workshop en de workshops zijn ook los van elkaar te volgen.

Inschrijven

House Dance
29 januari 2023 / 19.30 - 21.00 uur / alle niveaus 18+ / Domplein 0.20 / Saskia Nartey Wemegah

House Dance is eind jaren '70 begonnen in de underground-clubs in Chicago en New York. De stijl is beïnvloed door tapdans, vechtsporten, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse dans. House Dance gaat over vrijheid, community, freestyle en het voelen van de muziek. De dansstijl wordt gekenmerkt door een constante groove die in alle bewegingen aanwezig is.

In de workshop komt naast de techniek ook het sociale aspect van de dansstijl naar voren. De uitwisseling tussen de dansers onderling en de dansers met de muziek staat centraal.

De workshop wordt gegeven door Saskia Nartey Wemegah. Zij danst al van jongs af aan en heeft zich uiteindelijk  gespecialiseerd in de House Dance. De muziek, het freestylen en de veelzijdigheid in de uitvoering van de passen hebben haar gegrepen. In een dansopleiding in Zweden heeft zij de verdieping gezocht in het freestyle aspect van de club-dansstijl. Om een indruk te krijgen van House Dance kun je hier een filmpje bekijken.

Inschrijven

Tapdans
11 februari 2023 / 12.30 - 14.00 uur / alle niveaus 18+ / Domplein 0.20 / Marieke van der Ven

Tappen is muziek maken met je voeten. Tappen is dansen en musiceren ineen. Met het samengaan van allerlei traditionele ritmische dansen in de melting pot in de VS is tap ontstaan.

Marieke van der Ven, de artistiek leider van DCU, is van oorsprong tapdanser. Samen met Peter Kuit vormt zij tapduo Tafel 9. In hun voorstellingen vertellen zij zonder woorden maar met hun ritmes en fysieke spel, verhalen. Daarnaast treden ze op als percussionist met hun voeten in bands met allerlei muziekstijlen.

Tapschoenen zijn niet noodzakelijk. Schoenen met een leren zool of sneakers met een gladde zool werken ook goed. Zorg ervoor dat schroefjes aangedraaid zijn en zolen schoongemaakt.

Inschrijven

Theaterdans
24 februari 2023 / 20.00 - 22.00 uur / alle niveaus 18+ / Studio MGR / Eva Beijneveld

Gebruik dans en beweging om een verhaal te vertellen.

De workshop wordt gegeven door Eva Beijneveld. Eva heeft een grote liefde voor theater en dans. Sinds haar studie aan de HKU als theaterdocent en -maker is zij altijd bezig met hoe een lichaam of een groep lichamen door middel van beweging en dans een verhaal of thema kan verbeelden. Dit is terug te zien in alle voorstellingen die zij de afgelopen 6 jaar sinds haar afstuderen heeft gemaakt.
Zij wordt geïnspireerd door het Nederlands Dans Theater, Boukje Schweigman, Conny Janssen Danst en nog veel meer...
In haar lessen werkt zij met ieders eigen bewegingskwaliteit. Door middel van opdrachten kunnen de leerlingen dansend en bewegend experimenteren in ritme, tempo en dynamiek, niet alleen met hun lichaam maar ook met hun gezicht.

Inschrijven

Balinese dans
11 maart 2023 / 15.00 - 16.30 uur / alle niveaus 18+ / Domplein 0.19 / Adjinda Wilke

Bali is een tropisch eiland in Indonesië. Bij een bezoek aan het eiland zal de levendige cultuur niet onopgemerkt blijven. De meerderheid van de Balinezen hangt het Hindoeïstische geloof aan. Dit geloof is op Bali samengesmolten met voorouderverering en het animisme. Bij de practisering van hun geloof speelt de Balinese dans een belangrijke rol.

Kenmerken van deze dansstijl zijn de kleurrijke kostuums, de expressieve gelaatsuitdrukking, de Gamelan muziek en de sierlijke bewegingen van hoofd, schouders, armen, vingers, benen en voeten.

De workshop beginnen wij met het omdoen van een sarong (zolang de voorraad strekt). Na een korte warming up gaan we aan de slag met een aantal basistechnieken van de Balinese dans. Hierbij gaan we het hele lichaam af van de tenen tot de kruin. Ook oogbewegingen worden hierbij niet vergeten. Tot slot studeren wij een korte choreografie in waarbij we de geleerde techniek toepassen en kennismaken met de Balinese Gamelan.

Inschrijven

Inschrijven en aanmelden

Om je aan te melden voor een workshop, vul je ons online inschrijfformulier in. Als je al bij DCU ingeschreven staat, kan je je aanmelden via Mijn DCU door in te loggen met je lidnummer (dit nummer kun je vinden in de bevestigingsmail van je eerdere inschrijving). Binnen Mijn DCU kies je bij Activiteiten voor ‘Cursus, workshop of evenement boeken’.

Een workshop van 1,5 uur kost € 20. Een workshop van 2 uur kost € 25.

Meer informatie over inschrijven en het aanmaken van een Mijn DCU account lees je op het tabblad ‘Inschrijven’ bij Financiële info. Het is niet mogelijk om een inschrijving voor een workshop of masterclass te annuleren.

Algemeen

Danscentrum Utrecht

Mgr. van de Weteringstraat 13a
3581 EA Utrecht
info@dcu.nl
Tel: 030-234 20 11
(ma t/m vr 16.00-18.00 uur)

Locatie Utrecht Oost

Studio Monseigneur

Mgr. van de Weteringstraat 13a
3581 EA Utrecht
Danszaal

Locatie Utrecht Centrum

Studio Domplein

Domplein 4
3512 JC Utrecht
Zaal 0.19 en 0.20
Torenzaal

Locatie Utrecht Leidsche Rijn

Studio Cultuurcampus

Burchtpoort 5
3452 MD Utrecht
Zaal 0.6 en 0.7

IBAN: NL36 INGB 0005 4597 93
BIC: INGBNL2A
Copyright © 2021 DCU
Alle rechten voorbehouden